Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

IMG_7431

Moim zamiarem było zrobienie szybkiej zupki dla całej rodziny. Co prawda zupa była zrobiona w mgnieniu oka jednakże dla dzieci się nie nadawała, bo mądra mama dodała pasty Madras – słoiczek powinnien być na 4 główne dania więc ja pomyślałam, że dodam jedną łyżeczkę i będę miała troszkę bardziej wyraźną potrawę. Wyszła bardzo ostra, nie zrozumcie mnie źle – nam dorosłym bardzo smakowała, ale nawet nie miałam odwagi podać jej dzieciom. Zresztą moja Aniela jak tylko jest coś bardziej przyprawionego od razu woła „To jest spyky, mama” czyli że kujące 🙂 więc na pewno by tego nie tknęła. Niemniej jednak zachęcam do jej zrobienia z przyprawą Madras czy bez i tak jest bardzo smaczna.

Składniki na 4 porcje

1 litr rosołu
1/2 dyni piżmowej obranej i pokrojonej w kostkę
1 marchew obrana i pokrojona w kostkę
1 por obrany i pokrojony w plasterki
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy Madras (jeśli lubisz ostre smaki)

1. Do dużego garnka przełóż warzywa i rosół i gotuj pół godziny aż wszystkie warzywa będą miękkie.

2. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

3. Dodaj mleczko kokosowe i przyprawę Madras, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

4. Można jeść samą lub podawać z ryżem.

Advertisements

9 uwag do wpisu “Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s