Bigos w wersji light

IMG_7065
Ten bigos to moja kreacja. Oczywiście ma wszystkie składniki, które zwykle zawiera bigos, ale w moich proporcjach i sposobie robienia. Jak tytuł wskazuje jest po prostu fantastyczny i gorąco polecam zrobienie mojej wersji. Jest to wersja lżejsza niż tradycyjny bigos, ale smakująca wyjątkowo pysznie.
Jedna kontrowersyjna rzecz – jak kupiłam opakowanie borowików, napisane było, że należy je zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut, następnie wyłowić grzyby i użyć wodę z grzybów jako bulion grzybowy. Ja zawsze byłam uczona, że tej wody się nie używa. Dolałam ją do bigosu i myślę, że to nadało jemu piękny, ciemny kolor, ale to zależy od was co zrobicie z tym bulionem.

1 litrowy słoik kapusty kiszonej
800g poszatkowanej kapusty
3 liście laurowe
10 owoców jałowca

1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżeczki papryki w proszku
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie cebule
50g boczku wędzonego
300g kabanosów pokrojonych w plasterki (lub jakiejś kiełbasy wędzonej)
500g chudego wołowego mięsa mielonego
500g wieprzowego, pokrojonego w kostkę (ja użyłam polędwicę, ale można użyć innej części)

60g suszonych borowików (pokrojonych na kawałki i zalanych 600ml wrzątku)
200g śliwek suszonych bez pestek, przekrojonych na pół
250ml passaty (Tesco)

1. Włóż kapustę kiszoną, kapustę świeżą, owoce jałowca, liście laurowe i 1L wody do dużego garnka i zacznij gotować na średnim ogniu.

2. Rozgrzej łyżeczkę oleju i dodaj kmin oraz paprykę, podsmażaj przez kilkanaście sekund, żeby wydobyć wspaniały aromat z przypraw, ale ich nie przepalić. Dodaj chochlę wody z gotującej się kapusty, wymieszaj i wlej z powrotem do garnka z kapustą.

3. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj do gotującej się kapusty i zamieszaj.

4. Przysmaż boczek, wrzuć do garnka z gotującą się kapustą i zamieszaj.

5. Przysmaż kabanosy na tej samej patelni, dodaj do garnka z gotującą się kapustą i zamieszaj.

6. Rozgrzej kolejną łyżkę oleju i przysmaż wieprzowinę – tylko, aby ją zbrązowić. Następnie dodaj do garnka z gotującą się kapustą i zamieszaj.

7. Przysmaż mieloną wołowinę, dodaj do garnka z gotującą się kapustą i zamieszaj.

8. Następnie dodaj namoczone borowiki wraz z wodą oraz śliwki suszone. Zamieszaj, przykryj i gotuj pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę.

9. Sprawdź czy bigos nie jest za suchy, dodaj passatę i jeśli potrzeba odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając, aby bigos się nie przepalał.

10. Można jeść od razu, ale najlepiej smakuje po kilku dniach. Można zagotowywać w słoiki i przchowywać nawet do kilku tygodni.

Advertisements

8 uwag do wpisu “Bigos w wersji light

  1. jak tytul wzkazuje?w ktorym momencie to jest bigos light? w kabanosach? w boczku?w plus w sumie 1 kg miesa wolowego i wieprzowego? nie wiem…bo bez kiełbasy?a tak przy okazji do bigosu mozesz bezposrednio wrzucic suszone grzyby bez namaczania, ta potrawa gotuje sie na tyle dlugo, ze grzyby sa ok i nadaja odpowiedni aromat oraz smak.

    • Co za złośliwa uwaga! Tak więc gdybyś przyczytała dokładnie – kilogram mięsa jak zaznaczyłam chudego, jest na ponad 1.5kg kapusty. Całość to ponad 3kg potrawa, więc wychodzi z tego conajmniej 20 porcji – 50g boczku i 300g kiełbasy to wcale nie tak dużo „kalorycznych dodatków”! Tak więc obstaję, że moja wersja bigosu to wesja light!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s