To jest kolejny przepis mojej mamy – najwspanialszy sernik świata! Ja naprawdę lepszego nigdy nie jadłam.
Ten senik jest zaskakująco szybki do zrobienia – myślę, że śmiało można zmieścić się w 35 minutach + czas pieczenia. Można go śmiało zamrażać (oczywiście bez polewy) – jeśli coś zostanie 🙂
Podane składniki są na dużą prostnokątną blachę. Ja zrobiłam z połowy składników w okrągłej 19cm blaszce.
Składniki na ciasto
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1. Posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
2. Obwiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.
3. Jak masa będzie gotowa wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem.
Składniki na masę serową
1kg sera (specjalnie mielony na sernik o gładkiej konsystencji)
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
3/4 szkłanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki cukru
6 jaj
olejek cytrynowy
3 białka
1. Ser, budyń, cukier waniliowy i mleko zmiksuj na jednolitą masę.
2. Dodaj 6 żółtek i dokładnie wymieszaj.
3. Wlewaj powoli olej ciągle mieszając.
4. W osobnej misce ubij 9 białek na sztywną pianę, dodawaj powoli cukier ciągle ubijając.
5. Masę serową dodawaj porcjami do ubitych jajek delikatnie mieszając.
6. Wylej masę na ciasto i włóż do nagrzanego do 180C piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
7. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku.
Przepis na polewę czekoladową możecie znaleźć tutaj.
Pięknie wyrośnięty i bardzo apetyczny 🙂 Mam słabość do serników 😀