Chciałam z góry przeprosić za jakość zdjęcia, ale to było na urodzinach teściowej i nie wypadało się rozkładać z całym ekwipunkiem do robienia zdjęć 🙂
Będziemy potrzebowali 2 duże miski i jeden garnek. Ciasto jest na średnią okrągłą blaszkę o średnicy około 20cm. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 130C (z wiatrakiem) lub 150C (bez wiatraka) i nie otwieramy przez ten czas piekarnika!!
Składniki
160g masła
160g gorzkiej czekolady (55% -60% kakao, jeśli jest to możliwe)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
120ml wody
40g kakao w proszku
190g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
360g cukru muscovado
3 duże jaja
5 łyżeczek oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy, ale nie jest to konieczne)
80ml maślanki
1. Masło o temperaturze pokojowej, czekoladę, kawę rozpuszczalną i wodę należy włożyć do garnka i rozpuścić – na małym ogniu, ciągle mieszając i nie doprowadzając do wrzenia – ściągnąć z gazu kiedy tylko wszystkie składniki się rozpuszczą i pozostawić do ostygnięcia.
2. Kakao, mąkę, sodę, proszek i cukier przełożyć do dużej miski i dobrze wszystkie te suche składniki wymieszać.
3. Do drugiej miski należy wbić jajka, dodać olej roślinny i maślankę i lekko ubić (tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały).
4. Do miski z suchymi składnikami należy partiami dolewać na zmianę masę jajeczną i lekko jeszcze ciepłą masę czekoladową z garnka. Po wlaniu jednej części masy jajecznej i czekoladowej należy wszystko dobrze wymieszać trzepaczką (nie można niestety używać miksera 😦 ,bo masa będzie za mocno wyrobiona i nie wyjdzie – już próbowałam), wlać drugą część obu mas i dobrze wymieszać, i w końcu ostatnią i wtedy trzeba intensywnie mieszać przez około 2 minuty.
5. Wlać masę do foremki wyłożonej papierem – wycięte kółko i ścianki ładnie wyłożone, aby było gładkie ciasto.
6. Włożyć do nagrzanego do 130C (z wiatrakiem) lub 150C piekarnika i piec około 2 godziny.
7. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w foremce.
8. Ja przekładam ciasto masą czekoladową (100g połamanej czekolady zalewam 50g zagotowanej słodkiej śmietanki (odczekaj 1 minutę, żeby śmietana nie była wrząca inaczej czekolada się zetnie) i mieszam aż grudki znikną).
9. Ciasto świetnie smakuje na gorąco (podgrzewam w mikrofali) z gałką lodów waniliowych.
Pyszotka.
Thanks Gosia – I hope it’s translated accurately enough for me to give it a go!! Thanks for today – lovely to see the kids and you again. Have a great week, and a good trip. Wish your sister & Rafa a great wedding and a long marriage from us. xxx
Widać,że bardzo wilgotne-takie jak lubię 🙂
wspaniałe ciacho!
Uwielbiam czekoladowe ciasta więc na pewno byłabym zachwycona !