Tort jabłkowy tzw. trociniak

IMG_7216

Bardzo atrakcyjnie wyglądające ciasto i do tego bardzo smaczne. Biszkopt wyszedł fantastyczny! Galaretka zastyga dość długo więc radziłabym najpierw przygotować galaretkę a później zabierać się za pieczenie biszkoptu (moja galaretka tężała 6 godzin!)

Przepis z blogu BabeczkaZuza

Składniki na biszkopt

5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka ubij z cukrem na sztytwno, dodawaj stopniowo żółtka dalej ubijając.

2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

3. Wylej na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem blaszkę.

4. Piecz 30 minut w temperaturze 180C.

Galaretka

3 galaretki cytrynowe
5-6 jabłek
3 szklanki wrzącej wody

1. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie.

2. Następnie do gorącej galaretki dodaj starte na tarce jabłka, wszystko wymieszaj.

3. Gdy zacznie gęstnieć wylej na upieczony ostudzony biszkopt.

Krem

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
200g masła

1. Z 1/2 l mleka odlej pół szklanki. Resztę wstaw na gaz i zagotuj cukrem.

2. Do szklanki z odlanym mlekiem, dodaj cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczną i wymieszaj.

3. Dodaj do gotującego się mleka i gotuj chwilke mieszając (jak budyń).

4. Pozostaw do ostudzenia.

5. Utrzyj margarynę na puszystą masę. Dodawaj budyń ucierając (uważaj aby nie przemiksować, bo masa się oddzieli).

6. Krem wyłóż na galeretkę.

Posypka

100g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
100g masła

1. Wszystkie składniki wyłóż na patelnie i podsmaż na złoty kolor, stale mieszając.

2. Jak ostygnie posyp krem.

3. Przygtowane ciasto wstaw do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Dodaj komentarz