Ciasteczka zrobione przez 4 latka

IMG_7293

Mój syn uwielbia ciasteczka czekoladowe – te są tak proste do zrobienia, że Dylan i Aniela robili je prawie sami. Smakują wyśmienicie i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień.

Składniki na 30-34 ciasteczka

100g miękkiego masła
100g drobnego cukru do wypieków
1 rozbełtane jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
175g mąki pszennej

175g drobinek czekoladowych (lub połamanej na małe kawałeczki dobrej jakości gorzkiej czekolady)

1. Nagrzej piekarnik do 180C i przygotuj 2 tace do pieczenia (wysmaruj papier masłem i wyłóż na tace).

2. Połącz dobrze wszystkie składniki oprócz czekolady – można użyć miksera ręcznego.

3. Dodaj drobinki czekoladowe i wymieszaj.

4. Formuj kuleczki i „rozpłaczaj” widelcem.

5. Piecz w nagrzanym piekarniku 12-15 minut (czas zależy od wielkości ciasteczek).

6. Przełóż delikatnie upieczone ciasteczka używając noża na kratkę i pozostaw do ostudzenia.

Dodaj komentarz