Mój syn uwielbia ciasteczka czekoladowe – te są tak proste do zrobienia, że Dylan i Aniela robili je prawie sami. Smakują wyśmienicie i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień.
Składniki na 30-34 ciasteczka
100g miękkiego masła
100g drobnego cukru do wypieków
1 rozbełtane jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
175g mąki pszennej
175g drobinek czekoladowych (lub połamanej na małe kawałeczki dobrej jakości gorzkiej czekolady)
1. Nagrzej piekarnik do 180C i przygotuj 2 tace do pieczenia (wysmaruj papier masłem i wyłóż na tace).
2. Połącz dobrze wszystkie składniki oprócz czekolady – można użyć miksera ręcznego.
3. Dodaj drobinki czekoladowe i wymieszaj.
4. Formuj kuleczki i „rozpłaczaj” widelcem.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku 12-15 minut (czas zależy od wielkości ciasteczek).
6. Przełóż delikatnie upieczone ciasteczka używając noża na kratkę i pozostaw do ostudzenia.